2012. január 18., szerda

Velencei Karnevál



A velencei karnevál minden évben 10 nappal a nagyböjt előtt kezdődik, és húshagyókeddig tart. A velencei karneválon, azaz a bolondok ünnepén álarcosok vonulnak fel a Piazza San Marcóra. A karnevál programjait a   helyi hagyományőrző körök rendezik.

A mulatságok ezeréves múltra tekintenek vissza, a fénypontjukat a 18. századra érték el. A következő 200 évben a velencei karnevál pompája elhalványodott, az 1980-as években kezdték újra feleleveníteni a hagyományokat.
Napjainkban a karneváli szezonban több mint félmillió turista keresi fel Velencét.

2012-ben a velencei karnevál február 11-től február 21-ig tart. A legtöbb program a karnevál nyitási, illetve zárási időpontja köré csoportosul.
A legnagyobb attrakció a karnevál megnyitása az álarcosok felvonulása a Szent Márk-téren, az idén 14 óra és 17 óra között lesz, utána pedig színes programok hajnal 2 óráig.

Bár Velence éghajlata mediterrán, készüljünk fel hogy az időjárás könnyen télies lehet, különösen idén amikor is viszonylag korai időpontra esik a karnevál. Az időjárás ködös és esős is lehet, néha előfordulhatnak éjszakai fagyok is. Mivel a programok gyakran szabadtériek, érdemes vastagon és rétegesen öltözködni.

A karneváli programok operaelőadásokból, koncertekből, jelmezes és történelmi felvonulásokból, jelmezversenyekből, bálokból állnak, amelyek általában a koradélutáni óráktól hajnalig tartanak.

Sokak szerint a karnevál napjainkban csak üzleti célokat szolgál, a velencei hagyományőrző csoportok ezt azonban másként látják. Ők úgy gondolják hogy éppen ellenkezőleg, evvel a régi és hagyományos helyi karnevállal tudják megmutatni a világnak, hogy Velence szelleme ma is él. Velence a karnevál ideje alatt tudja  megmutatni milyen is valójában.

A maszkok eredeti célja az volt, hogy a nemesség is elvegyülhessen a nép közé a casinókban, ez teljesedett ki a napjainkban látható népünnepéllyé. Az álarcosokat sior mascherának (álarcos úr) nevezik, függetlenül attól hogy férfi vagy nő az illető.

A jelmezek lehetnek szürrealisztikusak vagy történelmiek, a klasszikus velencei 17.-18. századi maszkot maschera nobilének nevezik, ezek a mindenki által ismert velencei fehér álarcok. Nagyon népszerűek a rokokó és reneszánsz maszkok is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése